Mooi verslag in de hoefslag van de subtopwedstrijd.

Kelly Zuidervaart was vandaag weer goed in vorm tijdens de Subtopwedstrijd in Wormerveer. Met haar tuigpaard gefokte Cadans (v. Torino) behaalde ze 64,40% en de overwinning in de Zware Tour rubriek. In de Prix St. Georges was Marije van Thuyl-Tromp met Enjoy Sv (v. Spielberg) de beste. Lindy Krijgsman en Nicole de Beer eindigden bovenaan in ZZ-Zwaar.

Zuidervaart is blij, maar ook kritisch: ‘Ik baal van de fout in de serie om de twee. Dat heeft hij normaal niet. Het kwam wel door mijzelf, ik ging iets verzitten. Toch liep hij vandaag wel fijner bovenin en trok hij er zelf meer aan in de passage. De zig-zag in galop kon vloeiender, maar dat gaat zo snel. Dat is nog echt moeilijk. Evenals de laatste piaffe op de AC-lijn.’

Gevoel versus beeld

‘Mijn doel is om nog vloeiender door de proef te rijden. Daar werk ik aan met mijn trainster Linda Wijnker. Het fijne aan haar is dat je kunt overleggen met haar. Het beeld kan namelijk heel anders zijn dan het gevoel. En ik rijd erg op mijn gevoel. Als hij constanter door de proef gaat, wil ik misschien wel internationaal starten. Ik heb inmiddels al twee keer boven de 65% gescoord.’

Jaar in het land

‘Cadans heb ik al vanaf zijn vierde. Het was echt liefde op het eerste gezicht. Ik heb hem zelf zadelmak gemaakt. Zijn mede-eigenaar wilde hem eigenlijk uitbrengen in de tuigpaardensport. Toen hij zes was liep hij al Z. Daarna heb ik hem een jaar in het land gezet, om te groeien. Je merkte dat hij dat nodig had om sterker te worden. Cadans is mijn ‘oogappeltje’, echt mijn ‘allesie’.’

Enjoy Sv wint Prix St. Georges

Marije van Thuyl-Tromp reed met Enjoy Sv (v. Speilberg) naar het winnende percentage van 67,21%. Zij werd op de hielen gezeten door Astrid Langeberg met Downtown (v. Uptown). Zij werden beloond met 66,77%. Derde (66,03%) werd Ilse Ligthart met Hero (v. Farrington). Jordy van Wijnen sloot de rij met prijswinnaars. Hij werd met zijn Alexandro P-nakomeling VSL/HMS FerringtonE vierde (65,37%).

‘Knetter-zenuwachtig’

In de eerste groep ZZ-Zwaar deelnemers gingen de oranje linten naar Nicole de Beer en debutante Lindy Krijgsman. Nicole reed haar Zoo Seven (v. OO Seven) naar een percentage van 61,07. Over haar het losrijden en de proef vertelt ze: ‘Het was fijn dat we al in de baan mochten losrijden. ‘Ootje’ kan best nog wel eens wat kijkerig zijn. In de proef liep hij heel fijn, alleen soms iets voor mij uit. Dat nekte me in een pirouette, waarbij hij ook al eerder draaide dan ik wilde. Gelukkig gaan de wissels een stuk beter. Ik rijd al een tijdje ZZ-Zwaar en dat was echt een struikelblok. Sinds dat ik bij Julia Groenhart les, zijn de wissels een stuk beter geworden. Vooral het plaatsen van de schouders, het activeren van de achterhand en het laten wachten heeft geholpen. Daarbij moet ik steeds op een ander lijntje wissels rijden, anders weet hij al wat er gaat komen. Vandaar dat ik ook een tijdje geen wedstrijden heb gereden. Ik ga nu lekker verder trainen en wedstrijden rijden en ooit hoop ik mijn slipjas aan te kunnen.’ Monica Gaastra mocht het rode lint in ontvangst nemen. Met Arlene (v. Rousseau) behaalde ze 60,43%. Naomi Mak werd met haar Haflinger Bianca van de Sterm (v. Alcantara) derde (60,07%). Lindy die met haar Kennedy-zoon Avanti 60,07% scoorde glundert: ‘Ik was voor dit debuut knetter-zenuwachtig. Naast dat ik rijd, zit ik ook in de organisatie en moesten we op het laatste moment nog een schrijfster regelen. Gelukkig is dit allemaal goed gekomen en kon ik me concentreren op het losrijden. Dat ging eigenlijk heel goed. Alleen in de proeven reed ik wat behoudend. Ik had geen echte fouten, maar het kon allemaal net wat meer gedragen en expressiever. Daar ga ik nu aan werken. Ik ben heel blij dat ik ook in de andere proef een winstpunt heb behaald.’ Tweede (59,64%) werd Monica Gaastra met Arlene.

Hoogste ZZ-Zwaarscore voor Iris Sijtsma

In de tweede groep ZZ-Zwaar deelnemers waren de scores hoger dan in de eerste groep. De eerste proef kwam op naam van Iris Sijtsma. Haar lichtvoetige Horses2Fly Eye Catcher SF (v. Gribaldi) reed ze naar een mooie score van 65,43%. Ellen van Gastel eindigde in deze proef met Blitz als tweede (64,79%). In de tweede proef wist Blitz de rest achter zich te laten. Ellen stuurde hem naar 63,43% en een eerste plek. Met één procent lager eindigde Antoinette van Dijk met Dizaronno (v. Johnson) als tweede.

‘Superblij met debuut All at once’

De tweede Prix St. Georges rubriek werd aangevoerd door de Westfalen en Hannover goedgekeurde hengst All at once (v. Ampère) met in het zadel Yessin Rahmouni. De achtjarige hengst debuteerde op dit niveau en liet al fraaie series zien. Het percentage voor zijn Prix St. Georges proef kwam uit op net geen 70%. Een dolblije Yessin vertelt: ‘Vorig jaar heb ik twee keer Z2 met hem gestart en ik wilde hem daarna graag door trainen naar de Lichte Tour. Hij pakte thuis alles fijn op, maar het is dan toch afwachten hoe hij het op wedstrijd doet. Hij kan best heet worden, maar vandaag was hij super bij de les. Alleen in de stap was hij iets afgeleid. Voor de zijgangen in draf en galop haalden we al meerdere achten. Het is nu een kwestie van kilometers maken en sterker worden. Achteraf gezien had ik misschien wel de selecties kunnen rijden, maar daar ben ik niet zo mee bezig. Ik zie wel hoe het met hem gaat, hij krijgt de tijd.’ Zoë Kuintjes stuurde GG Desperado (v. Florencio) naar een tweede plaats (66,69%). Zij reed een Young Riders proef. Deze werd in handicap verreden met de Prix St. Georges. Met Eyecatcher SKL (v. Spielberg) werd Steve van der Woude derde. Hij haalde voor zijn Prix St. Georges proef 66,18%. In de Intermediair I werden helaas geen score boven de 60% behaald. Beste van deze groep was Maaike Rellage-Van Kleffens met Cilibria IH (v. Florencio). Zij zaten dicht tegen de 60% aan.

Veni Vidi Vici kwam, zag en overwon

Juniore Megan van der Molen won de gecombineerde rubriek voor Junioren en Young Riders. Samen met Veni Vidi Vici (v. Krack C) reed ze naar 64,02%. (CdB)

 

(Bron: de Hoefslag)